Naukowcy z EFSA stwierdzili, że stosowanie kwasu mlekowego poprzez rozpylanie w stężeniu  od 2 do 5 proc. w temperaturze do 55 stopni Celsjusza jest całkowicie bezpieczne, jeśli substancja spełnia unijne wymagania dla dodatków żywnościowych.

W sierpniu 2012 Stany Zjednoczone i Unia Europejska rozpoczną drugi etap porozumienia osiągniętego w 2009 roku, który przewiduje stopniowe łagodzenie wzajemnych sankcji wymiany handlowej, w tym przewiduje się import wołowiny z USA w ilości 45000 ton przy zerowej stawce celnej. Dotyczy to jednak tylko wołowiny produkowanej bez użycia hormonów wzrostu.

Jak powiedział Joe Schule, rzecznik amerykańskiej Federacji Eksportu Mięsa, akceptacja stosowania kwasu mlekowego nie wpłynie na zmianę tej ustalonej kwoty mięsa, jednak umożliwi udział większej ilości amerykańskich producentów w eksporcie wołowiny do UE. Podobał się artykuł? Podziel się!