Występowanie kornika, który żeruje na trzcinie cukrowej, wzrosło z normalnego poziomu 3 proc. do 3,8-4,0 proc. Innych szkodników też jest więcej - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa powołując się dla Reutersa.

Na razie firma Datagro nie podała nowego szacunku zbiorów. W poprzedniej prognozie zostały one oszacowane na 584,5 mln ton, a produkcja cukru na 35,4 mln ton. W rejonie środkowo-południowym Brazylii, gdzie atakują szkodniki, zbiera się około 90 proc. trzciny cukrowej w tym kraju.

Brazylia jest pierwszym na świecie producentem trzciny cukrowej i czołowym wytwórcą cukru. Od jej zbiorów zależy cena tego surowca na giełdach światowych.

Według brazylijskiego związku sektora trzciny cukrowej UNICA, w połowie marca 2013 roku zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2012/13 (sezon trwał od kwiecień 2012 do marzec 2013) w rejonie środkowo-południowym Brazylii były o 8 proc. wyższe niż przed rokiem i wyniosły 532,6 mln ton.

O 9 proc. wzrosła produkcja cukru do poziomu 34,1 mln ton, a o 4 proc. więcej wytworzono alkoholu (21,4 mld litrów). Używa się go bezpośrednio jako paliwo do aut jak też jako biokomponet. Oznacza to, że w sezonie 2012/2013 więcej trzciny cukrowej trafiło do rafinerii bioetanolu niż do cukrowni niż w poprzednim sezonie.

Podobał się artykuł? Podziel się!