PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Według Amerykanów raktopamina to pretekst

Według Amerykanów raktopamina to pretekst

Autor: farmer.pl/Iwona Dyba

Dodano: 13-02-2013 15:38

Tagi:

Rosyjskie wstrzymanie importu mięsa z USA zostało odebrane przez Amerykanów jako ruch w stronę obrony tamtejszego rynku przed rosnącą konkurencją.



Oficjalny powód zaprzestania sprowadzania mięsa i wyrobów mięsnych z USA to brak gwarancji, na to że mięso nie zawiera raktopaminy. Zakaz, który wszedł w życie w poniedziałek, wiąże się z żądaniem Rosji, aby sprowadzane przez nią z USA mięso wołowe i wieprzowe miało potwierdzone badaniami certyfikaty, iż jest wolne od raktopaminy.

Jednak ministerstwo rolnictwa USA nie dysponuje programem wykrywania raktopaminy oraz wydawania odpowiednich certyfikatów.

Dave Warner rzecznik prasowy Amerykańskiej Rady Producentów Wieprzowiny, w wywiadzie udzielonym rosyjskim mediom powiedział, że chodzi tu głównie o ochronę krajowego sektora produkcji trzody chlewnej – produkcja wieprzowiny jest bardzo ważną częścią przemysłu w Rosji. Dlatego ten zakaz jest bardziej kwestią zmniejszenia konkurencji na krajowym rynku wieprzowiny, niż zachowania bezpieczeństwa żywności.

W oddzielnym wywiadzie Joe Schuele, rzecznik prasowy US Meat Export podkreślił, że Amerykanie chcą jak najszybciej wrócić na rosyjski rynek.

– Oczywiście, że chcemy szybko tam powrócić z eksportem mięsa. Prawie przez cały 2012 r. był to dla nas bardzo gorący rynek, zapotrzebowanie ze strony Rosji na wieprzowinę i wołowinę było bardzo duże.

Schuele stwierdził, że w ubiegłym roku z USA do Rosji wyeksportowano około 80 tys. ton wołowiny oraz 99 tys. ton – o łącznej wartości 589 mln dolarów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • hohoł 2013-02-13 20:51:40
    Dobre bo amerykańskie nawet gdyby zawierało trutkę na szczury to i tak byłoby dobre bo amerykańskie Kiedy ci bezczelni cwaniacy zaczną szanować obowiązujące normy dot produkcji żywności
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.76.187
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!