Najwięcej upraw GMO przybyło w 2010 r., gdy ich powierzchnia zwiększyła się o 10 proc. Rośliny GMO uprawia 17,3 mln rolników w 28 krajach na świecie. Ponad 90 proc. z nich (ok. 15 mln) - to właściciele małych gospodarstw z krajów rozwijających się - podała ISAAA (Międzynarodowy Instytut Propagowania Upraw Biotechnologicznych).

W sumie uprawy GMO znajdują się w 20 krajach rozwijających się oraz 8 rozwiniętych. Najwięcej takich upraw w ubiegłym roku zanotowano w Stanach Zjednoczonych - 69,5 mln ha (wobec 69 mln ha rok wcześniej), Brazylii - 36,6 mln ha (wobec 30,3 mln ha) oraz w Argentynie - 23,9 (wobec 23,7 mln ha). W Kanadzie było 11,6 mln ha, Indiach - 10,8 mln ha, Chinach - 4 mln ha, Paragwaju - 3,4 mln ha, Pakistanie - 2,8 mln ha, RPA - 2,9 mln ha i Urugwaju 1,4 mln ha.

Zmodyfikowane rośliny uprawiano także: w Australii, na Filipinach, w Birmie, Burkina Faso, Meksyku, Hiszpanii, Kolumbii, Chile, Hondurasie, Portugalii, Czechach, Egipcie, Słowacji, Rumunii, Sudanie, Kostaryce i Kubie.

W Unii Europejskiej dopuszczone do uprawy są dwie rośliny GMO: kukurydza Bt oraz ziemniak Amflora. Według ISAAA, w 2012 r. w 5 krajach UE (wobec 8 rok wcześniej), tj. w Hiszpanii, Portugalii, Czechach, Słowacji, Rumunii uprawiano kukurydzę Bt na powierzchni ok. 130 tys. hektarów, czyli o 13 proc. większej niż w 2011 r. Plantacje tej rośliny znajdowały się głównie w Hiszpanii (90 proc. areału - tj. 116 tys. ha).

W Niemczech i Szwecji jeszcze w 2011 roku było tylko 17 ha upraw ziemniaka GMO Amfora, ale z powodu wycofania z Unii tej uprawy przez firmę BASF, plantacje zniknęły. Według organizacji pozarządowych, produkcja GMO w Unii jest marginalna, bowiem zajmuje poniżej 0,1 proc. gruntów rolnych. W świecie uprawy GMO zajmują tylko 3 proc. gruntów rolnych.

W Polsce od 28 stycznia obowiązuje zakaz uprawy roślin genetycznie modyfikowanych.

Podobał się artykuł? Podziel się!