PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Złoty ziemniak... przyszłością świata

Złoty ziemniak... przyszłością świata Fot. Shutterstock

Autor: Tomasz Parzybut

Dodano: 01-01-2018 08:01

Tagi:

Według badań nowo wyhodowany przez naukowców ziemniak mógłby w krajach rozwijających się ograniczyć głód oraz występowanie groźnych chorób.



Na razie żółto-pomarańczowy ziemniak nie jest dostępny w sprzedaży, ale w przyszłości może on zrewolucjonizować sytuację gospodarczą w wielu biednych krajach i co najważniejsze, rozwiązać problem niedożywienia. Badania przeprowadził zespół amerykańskich i włoskich naukowców.

- Los ponad 800 000 ludzi, u których żywność skrobiowa jest podstawowym źródłem pożywienia jest zależny od wartości odżywczych ziemniaka. Gdyby stworzyć ziemniaki, które będą miały więcej witamin, to ludzie w krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej chorowaliby dużo mniej - twierdzi Mark Failla, emerytowany profesor odżywiania w Ohio State.

Zaledwie jeden żółto-pomarańczowy ziemniak wyhodowany przez naukowców z Ohio State University zapewnia aż 42 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy A i aż 34 procent zalecanej dawki spożycia witaminy E. Dlaczego akurat te witaminy są tak ważne? Niedobór witaminy A jest główną przyczyną ślepoty u dzieci. Z kolei witamina E chroni przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi oraz uszkodzeniem nerwów, mięśni, wzroku i układu odpornościowego.

Zespół badawczy podkreśla, że ziemniak może ostatecznie zapobiec ślepocie i chorobom u dzieci, a nawet śmierci niemowląt, dzieci i matek w krajach ubogich. - Poprawiona jakość odżywcza złotego ziemniaka jest możliwa tylko przy użyciu inżynierii metabolicznej, zatem przy wykonaniu manipulacji genami roślin - powiedział Failla. Właśnie ten argument jest podnoszony przez przeciwników tego typu badań. Ziemniaki, które stworzył zespół amerykańskiego naukowca są genetycznie modyfikowane.

Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa ziemniak jest czwartym najczęściej spożywanym pożywieniem roślinnym po ryżu, pszenicy i kukurydzy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • pprz 2018-01-02 00:35:25
    Na głód, to najbardziej im pomoże nierobienie 8-iorga dzieci na jedną rodzinę!
  • Syf&bagno 2018-01-01 21:28:59
    Rolnik da radę nawozy chemia hormony i antybiotyki a potem zdrowa żywność bo nasza
  • ckm 2018-01-01 21:21:48
    Jak już wcisną tego ziemniaka, to zlikwidują odmiany populacyjne, a wtedy zażyczą za modyfikowanego sadzeniaka jak za tonę populacyjnego, bo sadzeniak modyfikowany musi być od nich.Taka to będzie pomoc biednym, bo na nich robi się najlepszy interes.
  • rol-nick 2018-01-01 17:26:24
    Zloty ryz GMO z witaminami majacy tak jak ten kartofel ratowac ludzkosc od slepoty juz byl i sie nie sprawdzil.
    Teraz beda kity wciskac z ziemniakami.

    psie syny!
  • łazarz 2018-01-01 12:49:51
    "dynie były wielkie i grube,a kolby kukurydzy tak duże i pękate, jak kamień w żarnie do rozcierania ziarna. Łodygi zbóż podobne były do palm, na które można było wchodzić, wspinać się. Uprawiano także bawełnę o rozmaitych barwach: czerwoną, żółtą, różową, fioletową,zieloną, niebieską,jasnozieloną,pomarańczową,czarną i płową.Wszystkie te barwy miała z siebie, tak wyrastała z ziemi , nikt jej nie farbował." Zaczerpnięte z Mitologi Azteków
    M.Frankowskiej. Tak że... wszystko już było.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!