W 2014 r.wyeksportowanych zostało ponad 7 proc. tych towarów wyprodukowanych w UE, a nadwyżka eksportu nad importem tej branży sięgało 18 mld euro.

W ub.r. pięcioma najważniejszymi importerami unijnego eksportu rolno-spożywczego były: USA, Rosja, Chiny Szwajcaria i Japonia.

Udział USA w tym imporcie sięgał 13 proc. W 2014 r. import do USA wzrósł o 7 proc.i był szybszy niż wzrost eksportu  niż do innych krajów.W drugiej połowie ub.r. eksport unijny do Rosji w wyniku embarga spadł o 23 proc.

W koszyku produktów spożywczych eksportowanych z UE dominują: wódki, likiery, wina cydr i ocet winny. Każdy z tych produktów ma 8 proc. udział w unijnym eksporcie rolno-spożywczym.

Jednak największe dochody osiągane są w wyniku eksportu: żywności dla niemowląt, mleka i serwatki w proszku, pszenicy, czekolady i słodyczy oraz przetworów z warzyw, owoców i orzech orzechów.

Nadal największymi importerami produktów rolno-spożywczych są kraje najsłabiej rozwinięte. W 2014 r. przypadał na nie eksport o wartości 3 mld euro, podczas gdy łączna wartość tego eksportu do USA, Chin, Japonii, Rosji i Kanady wyniosła 2 mld euro.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!