Jak wynika z badań przeprowadzonych przez instytut badań naukowych IPSOS, 96 proc. z łącznej liczby 1 tys. respondentów określiło siebie, jako osoby spożywające mięso, wegetarianie stanowili 3 proc., a weganie 1 proc.

91 proc. badanych stwierdziło, że je mięso, co najmniej raz w tygodniu. Na pytanie o przyczynach konsumpcji mięsa 72 proc. wspomniało o dobrym smaku, a 54 proc. o pozytywnym wpływie na zdrowie.

Dla 88 proc. uczestników badania mięso jest częścią zrównoważonej diety, a dla 93 proc. częścią kultury francuskiej. Jednak 89 proc., stwierdziło że powinni jeść mniej mięsa, lecz dobrej jakości. 46 proc. respondentów stwierdziło, że zmniejszyło spożycie mięsa.

Istnieją różnice między możliwością rezygnacji ze spożywania mięsa przez kobiety i mężczyzn. Wykluczyło ją 79 proc. badanych mężczyzn i 68 proc. kobiet.

Podobał się artykuł? Podziel się!