Na pytanie, jak dalej będą się zachowywać ceny żywności na świecie, nie ma niestety jasnych odpowiedzi.

Mariann Fischer Boel, komisarz UE ds. Rolnictwa: - gdybym miała kryształową kule i potrafiła przewidywać ceny żywności na następny sezon, to byłabym płatnym doradcą, a nie komisarzem Unii Europejskiej.

Ceny żywności w ostatnich kilkunastu miesiącach cechowały się ogromną dynamiką. Więcej płacimy przede wszystkim za wszystkie rodzaje zbóż. Skąd ten nagły wzrost cen? W opinii wielu ekonomistów, odpowiadają za to biopaliwa. Ich rozwój spowodował, że na wiele produktów rolnych otworzył się dodatkowy rynek zbyt.

W efekcie ziarna zaczęło brakować, a jego ceny gwałtownie rosnąć. Ale Komisja Europejska broni się przed zarzutami. Bruksela przypomina, że we Wspólnocie zaledwie 2 proc. ziarna przerabia się na cele energetyczne. Co jest zatem jest przyczyną wzrostu cen żywności na całym świecie?

Mariann Fischer Boel, komisarz UE ds. Rolnictwa: - pierwsza przyczyna to zmiany klimatyczne, druga to silnie rozwijające się nowe rynki takie jak Indie czy Chiny, które potrzebują coraz więcej zbóż, ale najważniejsza przyczyną są spekulacje. To one mają największy wpływ na wzrost cen.

Unijna komisarz przypomniała, że jest związek między biopaliwami i wzrostem cen żywności. Ale za to odpowiedzialność ponoszą Stany Zjednoczone, które dynamicznie rozwijają produkcję bioetanolu na bazie między innymi kukurydzy. To, czy sytuacja na światowym rynku żywności ustabilizuje się jest wielką niewiadomą, ale sprawę powinien w końcu rozwiązać sam rynek.

Neil Parish, przewodniczący Komisji Rolnictwa w Parlamencie Europejskim: - wysokie ceny zbóż doprowadzą do zwiększenia ich produkcji, to w efekcie doprowadzi to zwiększenia ich dostaw na światowy rynek, to jest jedyna droga do rozwiązania problemu, politycy nic tu nie pomogą.

W zeszłym roku ceny żywności w Polsce wzrosły o 7 proc. W tym ma być podobnie.

Źródło: Witold Katner/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!