Do sprzedaży we Włoszech wejdą wkrótce czarne pomidory. Jak zapewniają naukowcy, którzy je wyhodowali, są one bardzo bogate w przeciwutleniacze i dlatego należy je uznać za prawdziwe dobrodziejstwo dla zdrowia.

Czarne warzywo o zarejestrowanej w 2009 r. nazwie Sun Black, które już zdążyło wywołać zdziwienie i duże zainteresowanie, jest owocem pracy naukowców z ośrodków badawczych w Pizie, Viterbo, Reggio Emilia i Modenie.

Badacze zapewnili jednocześnie, że pomidor ten nie jest genetycznie modyfikowany, gdyż jego nasiona otrzymano w wyniku tradycyjnej metody krzyżówki. W opinii naukowców czarny pomidor należy zakwalifikować jako zdrową żywność. Po pięciu latach od rejestracji i licznych analizach opuszcza po raz pierwszy laboratoria naukowe i trafi do szerokiej sprzedaży.

Dostępne będą zarówno małe czarne pomidorki, jak i warzywa średniej wielkości. Nadają się do jedzenia na surowo, a także jako dodatek do makaronu i do sosów.