W Londynie cukier biały był notowany najwyżej w historii – na poziomie 750 USD/t. Z kolei cukier surowy w Nowym Jorku był najdroższy od 29 lat. Inwestorów ogarnęły obawy, że przy takim obrocie sprawy ceny już nie wzrosną. Dług publiczny w strefie euro tylko je przypieczętował. Cukier zaczął tanieć.

Jednak na horyzoncie mamy kwietniowe zbiory w Brazylii. Analitycy z F. O. Licht podnieśli z 6 do 8 mln ton szacunek deficytu cukru w sezonie 2009/10. Przemawia to za utrzymaniem się rekordowo wysokich cen jeszcze w pierwszym kwartale br. Poza tym zamówienia sugerują wzrosty.

Ponadto warto zauważyć, że dwa poprzednie sezony na rynku cukru charakteryzowały się deficytem i szybko rosnącymi cenami. Ich wysoki poziom musiał zaowocować zwiększeniem upraw trzciny cukrowej i tym samym wzrostem produkcji. Brazylijska firma konsultingowa Datagro oczekuje, że w sezonie 2010/11 światowy bilans cukru zamknie się nadwyżką produkcyjną w wysokości 1,5 mln ton. Firma konsultingowa szacuje nadwyżkę na 4 mln ton.

Źródło: FAMMU/FAPA/ farmer.pl