Nowe rozporządzenie wejdzie w życie 1 maja 2009 roku. Dotyczy ono nie tylko podróżnych, którzy chcieliby przewozić produkty pochodzenia mięsnego w swoich bagażach, ale także przesyłek pocztowych z państw trzecich.

"Produkty pochodzenia zwierzęcego wwożone do UE w bagażach podróżnych lub przesyłane pocztą stanowią zagrożenie dla zdrowia zwierząt hodowlanych, wywołując pewne choroby zwierzęce jak ptasia grypa czy inne, które mogą być przenoszone także na ludzi" - tłumaczy KE.

Według nowych zasad podróżni przyjeżdżający do UE po pobycie w jakimś kraju trzecim nie mogą przywozić ze sobą artykułów mięsnych i mlecznych, z wyjątkiem towarów z Chorwacji, Islandii, Grenlandii i Wysp Owczych, ale w ilościach mniejszych niż 10 kg.

Wyjątek stanowi też przeznaczone do karmienia dzieci mleko w proszku, karma dla zwierząt domowych oraz inne specjalne produkty żywieniowe wwożone z powodów zdrowotnych, pod warunkiem jednak, że nie w większych ilościach niż 2 kg.

W przypadku ryb i owoców morza, podróżni mogą zgodnie z nowym rozporządzeniem wwozić lub wysłać pocztą do państw UE nie więcej niż 20 kg tych produktów.

Jeżeli chodzi o takie produkty jak miód, żywe małże i ślimaki, podróżni mogą je wwozić lub wysyłać w ilościach do 2 kg. Te zasady nie stosują się do produktów transportowanych pomiędzy 27 krajami UE ani tych przywożonych z pozaunijnych krajów członków strefy Schengen jak Norwegia, Szwajcaria i Liechtenstein.


Źrodlo: Inga Czerny/PAP