We Francji trzy pierwsze miejsca zajęli producenci cukru: Saint Louis Sucre z 143,7 mln EUR wsparcia, Tereos, który otrzymał 117,9 mln EUR subsydiów, i Cristal Union (57,2 mln EUR).

W Hiszpanii na pierwszym miejscu również znalazł się koncern cukrowniczy – Azucarera Ebro, który z unijnego budżetu otrzymał 119,4 mln EUR. W Niemczech Sudzucker z 42,9 mln EUR subsydiów uplasował się na drugim miejscu za mleczarskim gigantem Nordmilch (51,1 mln EUR).

Z innych doniesień cukrowniczych: UE osiągnęła porozumienie w sprawie liberalizacji handlu z krajami Ameryki Środowej. Wprowadzono w przypadku rynku cukru bezcłowy kontyngent importowy na 162 tys. ton cukru. Na mocy tego porozumienia do UE będzie trafiać cukier z Panamy, Gwatemali, Kostaryki,Salwadoru, Hondurasu i Nikaragui. Środkowo-amerykańscy producenci cukru są zawiedzeni niskim wolumen kontyngentu.

Źródło: FAMMU/ FAPA/ farmer.pl