W wyniku nadprodukcji cukru w UE eksport pozakwotowego cukru cieszy się dużym zainteresowaniem, a dostępne limity są kilkukrotnie przekraczane.

Od kilku lat KE wydaje pozwolenia na eksport cukru pozakwotowego, bowiem UE obowiązuje limit eksportu WTO w wysokości 1,374 mln ton rocznie. Wywóz realizowany jest w dwóch transzach: pierwsza, uruchamiana z początkiem sezonu wynosi 650 tys. t, druga jest wyższa i wynosi 700 tys. t.

W sezonie 2015/16 wolumen wniosków w pierwszej transzy został zredukowany o 2/3. Z doniesień Reuters wynika, że Komisja Europejska zdecydowała się na uruchomienie drugiej transzy eksportu pozakwotowego cukru, jednak nie wiadomo, kiedy decyzja wejdzie w życie.

Część handlowców jest zdania, że druga transza może nie być atrakcyjna dla producentów cukru, którzy mogą chcieć zmagazynować cukier. Takie zapasy miałyby być użyte po zniesieniu kwotowania produkcji cukru w październiku 2017 roku.