PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ekologiczna symbioza turystów z rolnikami

Ekologiczna symbioza turystów z rolnikami Dolina rzeki Duero w Portugalii; Fot. Shutterstock

W obleganej przez urlopowiczów Portugalii przybywa turystów, którzy robią zakupy u miejscowych rolników. Poszukują oni przede wszystkim hodowców eko-żywności.



W niezwykle ciepłej i słonecznej w sezonie jesiennym Portugalii stale przybywa turystów z zagranicy. Szacuje się, że do końca grudnia br. dotrze ich tam ponad 21 mln osób, czyli liczba nie notowana nigdy wcześniej.

Urlopy w porze jesiennej biorą też Portugalczycy, z których wielu udaje się do mniej zaludnionych po wakacjach kurortów. Zarówno goście z zagranicy, jak i portugalscy wczasowicze poszukują rolników trudniących się ekologiczną uprawą warzyw i owoców.

Antonio Sena, który jesienią wypoczywa w pobliżu kurortu Ericeira, około 40 km na północ od stolicy, przyznaje, że w Portugalii nasila się symbioza urlopowiczów z rolnikami.

Emerytowany nauczyciel z Lizbony odnotowuje, że zarówno Portugalczycy z miast, jak i zagraniczni turyści coraz częściej poszukują wytwórców żywności ekologicznej. Przyznaje, że sam od kilku miesięcy robi zakupy u jednego z plantatorów spod Ericeiry.

- Regularnie kupuję u znajomego rolnika warzywa. Płacę mu w gotówce lub w towarze, zapraszam na obiad, stawiam piwo lub kawę. Mój znajomy rolnik ma wielu takich klientów, w tym zagranicznych turystów, którzy chcą jeść warzywa i owoce z pewnego źródła, wyhodowane bez nadmiaru nawozu. Unikam produktów z supermarketów, bo nie wiem, kto i jak je uprawiał - powiedział Sena.

Stołeczny emeryt wyjaśnił, że także poza sezonem urlopowym wyrusza do podlizbońskich miejscowości w poszukiwaniu ekologicznej żywności.

- Sesimbra, Ericeira czy Cascais - każdy z tych kurortów ma swój lokalny targ, na którym swoje płody rolne sprzedają miejscowi rolnicy. To u nich zazwyczaj robię zakupy, bo wiem, że oferują bio-żywność. Nie dziwi mnie, że coraz więcej zagranicznych turystów docierających do Portugalii również poszukuje takich źródeł zaopatrzenia. Eko-żywność jest dziś nie tylko modna, ale przede wszystkim zdrowa - dodał.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.83.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!