Debata przedsiębiorców wszystkich podmiotów produkcji żywności wynikała z gwałtownych podwyżek cen żywności na francuskim rynku spożywczym. Efektem spotkania była deklaracja uczestników do podjęcia negocjacji dotyczących warunków sprzedaży produktów pochodzących od trzody chlewnej, bydła i drobiu, a w szczególności: trzody chlewnej, młodych cieląt, jałówek, byków, drobiu, a także tusz i poszczególnych wyrębów z tych zwierząt.

Te dobrowolne negocjacje są zbieżne z podobnymi działaniami producentów pasz, którzy również starają się ograniczyć wpływ gwałtownych podwyżek cen towarów dla rolników.

Stronami dobrowolnej umowy o podjęciu negocjacji są następujące francuskie organizacje i przedsiębiorstwa: krajowa federacja związków rolniczych, zrzeszenie młodych rolników, federacje: bydła, trzody chlewnej, drobiu, krajowa federacja przemysłu i handlu mięsnego, krajowy związek handlu wieprzowiną, federacja przemysłu rolnego, Leclerc, Auchan, Carrefour.

Podobał się artykuł? Podziel się!