Według Uniwersytetu Wageningen, najwyższe dochody prawdopodobnie zostaną osiągnięte przez właścicieli kur niosek w tym roku, co powinno wykazać średni wzrost o 58 tys. euro lub 58 proc. do 126 tys. euro w porównaniu do roku 2016. Naukowcy za przyczynę wzrostu uważają wzrost cen jaj  wyniku kryzysu fipronilowego.

Oczekuje się, że średnie dochody producentów mleka wzrosły o 18 tys. euro lub 25 proc. do 68 tys.euro

W przypadku hodowców trzody chlewnej wzrost szacuje się śerdnio na  15 tys.euro lub o 12 proc. do 139 tys. euro.

Producenci upraw pod szkłem powinni mieć przychody średnio o 12 tys. euro lub 5 proc. do 244 tys. euro wyższe. Z drugiej strony, ekonomiści wykazali silny spadek dochodów producentów warzyw gruntowych o 17 tys.euro lub 40 proc. do zaledwie 25 tys. euro. Zdecydowały o tym przede wszystkim niskie ceny ziemniaków jadalnych, buraków cukrowych i cebuli.

Zdaniem ekspertów perspektywy są całkiem korzystne dla producentów mięsa, ponieważ konsumpcja mięsa w UE ma się stabilnie rozwijać i na całym świecie rocznie wzrastać o około 1 proc.

W tym samym czasie koszty paszy pozostałyby niskie. Również w przypadku produktów mlecznych eksperci przewidują globalny wzrost popytu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!