PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Irlandia szuka dostawców skażonej wołowiny

Irlandzki resort rolnictwa potwierdził, że 75 proc. zawartości rzekomo wołowych mrożonych hamburgerów produkowanych w zakładach mięsnych Rangeland Foods, w hrabstwie Monaghan, stanowiła konina - poinformowała telewizja RTE.



Uprzednio koninę wykryto w hamburgerach produkowanych w zakładach Silvercrest Foods w Republice Irlandii. W obu przypadkach konina miała pochodzić z importowanych mięsnych mrożonek. Zarówno zakłady Silvercrest jak i Rangeland używają dostawców z Polski i to na nich padło podejrzenie.

27 stycznia minister rolnictwa Irlandii Simon Coveney wystąpił z twierdzeniem, że źródłem końskiego DNA wykrytego w produktach Silvercrest jest dostawca z Polski, choć nie wymienił go z nazwy. Badania przeprowadzone następnie przez Inspekcję Weterynaryjną w pięciu polskich ubojniach wysyłających mięso do Irlandii nie wykazały końskiego DNA. Sprawdzana jest jeszcze szósta ubojnia.

Z powodu skandalu zakłady Silvercrest należące do grupy ABP Food Group straciły zamówienia na sumę 45 mln euro. Z listy dostawców skreśliła je m. in. sieć Tesco w Wielkiej Brytanii. Grupa ABP ma filię w Wielkopolsce, położoną 35 km na zachód od Poznania, ale zaprzeczyła, by skażone mięso pochodziło stamtąd.

Kierownictwo Rangeland - firmy działającej od 1892 r. - twierdzi, że otrzymało dostawę skażonej partii surowca używanego do produkcji hamburgerów z początkiem stycznia, ale nie skierowało jej do produkcji i zawiadomiło ministerstwo rolnictwa. Surowiec miał być oznakowany jako produkt polski.

W zakładach pracują inspektorzy ministerstwa rolnictwa badający łańcuch dostaw obejmujący nie tylko bezpośrednich dostawców, ale także pośredników handlowych. Rangeland twierdzi, że w 90 proc. korzysta tylko z dostawców irlandzkich.

Komórka ds. specjalnych dochodzeń resortu rolnictwa, we współpracy z policją, prowadzi dochodzenie. Minister Coveney ma dzisiaj wystąpić na obradach parlamentarnej komisji i zapoznać posłów z sytuacją.

Cytowany przez RTE prezes Irlandzkiego Związku Farmerów John Bryan powiedział, że skażenie wołowiny koniną dowodzi, że do produkcji irlandzkich hamburgerów należy używać tylko irlandzkich składników. Jego zdaniem trzeba wzmocnić kontrolę w zakładach wtórnej obróbki surowca, zwłaszcza, jeśli pochodzi z importu.

Prezes Związku Hodowców Bydła i Owiec Gabriel Gilmartin zauważył, że wiadomość o całej sprawie jest powodem do dużego zaniepokojenia wśród irlandzkich farmerów. Gilmartin sądzi, że Coveney będzie musiał w szybkim czasie dokonać inspekcji wszystkich zakładów mięsnych w Republice Irlandii.

Przetwórstwo mięsne przynosi irlandzkiej gospodarce ok. 10 mld euro rocznie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • ukasz 2013-02-05 21:30:50
    sami napaprali koniną po dobrobycie i modzie na własnego konia gdy przyszedł kryzys to wypuszczali gdzie popadnie zeby sie ich pozbyc jest nawet artykuł o koniach z irlandi pewnie ktos wpadł na pomysł ze mozna na tym zarobic
  • mada 2013-02-05 21:12:42
    Przestańcie pisać że zostało skażone,przecież po koninie nikt nie umrze.A poza tym to może sami Irlandczycy dodawali koniny do hamburgerów aby rzucić podejrzenie na zagranicznych dostawców i odzyskać rynek, a to cytat:Cytowany przez RTE prezes Irlandzkiego Związku Farmerów John Bryan powiedział, że skażenie wołowiny koniną dowodzi, że do produkcji irlandzkich hamburgerów należy używać tylko irlandzkich składników.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.167.18.170
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!