Jak obliczono, wskaźnik ceny w Danii wynosi 142 proc. (przy czym 100 to unijna średnia), a w Bułgarii - najtańszym kraju UE - 56 proc. Największa różnica jest w cenach pieczywa i produktów zbożowych, za które w Kopenhadze przyjdzie zapłacić 3,5 razy więcej niż w Sofii. Mięso jest 3 razy droższe.

Zaraz za koszykiem duńskim plasują się irlandzki (125), fiński (120) i szwedzki (119).

Do krajów najtańszych zalicza się, poza Bułgarią, Litwę (64) oraz Polskę i Słowację (po 67).

Badanie potwierdza, że ceny produktów spożywczych są znacznie wyższe w 15 krajach "starej" Unii. Wyjątkiem jest oblegany przez turystów Cypr, który znalazł się powyżej średniej (107).

Na tej śródziemnomorskiej wyspie wyjątkowo drogie są mleko, ser i jajka (139). Z kolei w Polsce produkty te są najtańsze (67).

Jeśli chodzi o napoje alkoholowe, Dania ustępuje miejsca Irlandii (189). Następne są Finlandia i W. Brytania. Najtaniej można się napić w Bułgarii (69).

Jeszcze większe różnice występują w przypadku wyrobów tytoniowych. W Wielkiej Brytanii (205) palacze zapłacą siedem razy więcej niż na Łotwie (28).

Źródło: PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!