PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Katastrofalne opóźnienie wiosny – brytyjscy farmerzy liczą straty

Katastrofalne opóźnienie wiosny – brytyjscy farmerzy liczą straty Fot. pixabay

Autor: HK

Dodano: 17-04-2018 10:27

Tagi:

Rolnicy z Wysp Brytyjskich w wegetacyjnej zawierusze spowodowanej opóźnioną wiosną musieli przesunąć prace polowe. Wstrzymywany jest zbiór szparagów, sadzenie okopowych i kapustnych, a także siew odmian jarych zbóż i warzyw. Nie lepsza sytuacja panuje u producentów bydła i owiec, którzy nie wyprowadzili jeszcze stad na łąki – podaje The Guardian.



O tym, jak bardzo czas zabiegów jest zaległy niech świadczy fakt, że w ubiegłym roku plantatorzy szparagów zbierali te warzywa już 8 kwietnia. Niestety, tej wiosny nie spodziewają się plonów do końca miesiąca. Dla odpowiedniego wzrostu szparagów temperatura powietrza powinna wynosić co najmniej 12 st. C, a temperatura gleby od 8 st. C do 10 st. C. W innym wypadku wypustki rosną zbyt wolno, stając się twarde, włókniste i gorzkawe, nie nadając się tym samym do sprzedaży. Angielscy konsumenci mogą spodziewać się szparagów w sklepach dopiero w połowie maja.

Nie tylko producenci szparagów wyczekują cieplejszej aury. Im wcześniej rolnicy będą siać, tym większa szansa, że ich uprawy osiągną swój potencjał.

– Prowadzimy farmę w północno-wschodnim Essex, w najbardziej suchym miejscu na Wyspach Brytyjskich, więc jesteśmy zapalonymi obserwatorami brytyjskiej pogody. Coraz częściej mamy wrażenie, że pogrążamy się w długich okresach wilgotnych miesięcy, a potem długich okresach suchych, co jest trudniejsze dla rolników – mówi Guy Smith – wiceprezes National Farmers’ Union.

Adam Lockwood producent cebuli szczypiorkowej w hrabstwie w Worcestershire, w zachodniej Anglii podziela obawy Smitha – Obecnie, walczymy, by zacząć działać. Nasza cebula powinna być wysiana w lutym, a wciąż wstrzymujemy siew ze względu na pogodę. Plantatorzy ziemniaków jeszcze nawet nie zaczęli sadzenia, a optymalne daty tego zabiegu także są daleko za nimi. – Mam szczęście, że w moim wypadku chodzi o siew. Mogę kupić nasiona i umieścić je w szopie i w spokoju czekać na poprawę pogody, ale plantatorzy kapustnych, którzy wyhodowali rośliny w szkółkach tygodnie temu, teraz muszą je wyrzucać – dodaje.

Podobnie jak Smith, Lockwood twierdzi, że klimat się zmienia. – Opadów deszczu jest więcej w krótszym czasie, niestety nie rozkładają się równomiernie w ciągu roku. Gdy nastają bardziej intensywne okresy suszy, produkcja staje się ekstremalna – zauważa.

Wiosenne opóźnienie szczególnie dotkliwie odczuli producenci żywego inwentarza i producenci mleka. – Tegoroczna wiosna przyszła bardzo późno – powiedział Richard Findlay, przewodniczący zarządu hodowli NFU, który prowadzi farmę w Parku Narodowym North Yorkshire Moors. – Zamiast trzymać owce kilka dni po tym, jak mają jagnięta, trzymamy je przez dwa lub trzy tygodnie. Jesteśmy szczęśliwi, ponieważ dysponujemy budynkami inwentarskimi, w których można to zrobić, ale wielu naszych sąsiadów, którzy nie mają takiego zaplecza, boryka się ze stratami. - Mamy blisko 1000 owiec, których utrzymanie, czyli wyżywienie i przechowywanie w budynkach obecnie kosztuje nas około 1000 funtów tygodniowo. Gdybyśmy wypuścili je przy złej pogodzie, ze względu na brak dostatecznego pożywienia, wiele z nich nie dałaby rady przetrwać – dodaje Findlay. Utrzymywanie zwierząt w pomieszczeniach przez wiele tygodni, oznacza wyższe ceny pasz i możliwe podwyżki cen dla konsumentów.

Findlay jest przekonany, że rolników w końcu pochłoną dodatkowe koszty, a to stawia ich na łasce rynków zbytu, a zbyt niskie ceny jagniąt w dalszej części roku, mogą spowodować, że niektórzy producenci będą zmuszeni zawiesić swoją działalność.

– To był najgorszy i najbardziej wymagający czas, jaki pamiętam - powiedział Findlay. – Zaczęło się latem ubiegłego roku, gdy było bardzo mokro i chłodno. Po tym nastąpiła równie wilgotna jesień i zima. Owce mogą wytrzymać taką pogodę, ale gdy niesprzyjający okres wydłuża się, to zwierzęta są dziesiątkowane. Zwykle w sezonie zimowym nasze straty szacujemy na 1%. Niemniej w tym roku, pomimo naszych najlepszych starań, prawdopodobnie straciliśmy 3% do 4% – dodaje na koniec Findlay.

To, czego rolnicy doświadczają z pierwszej ręki, zgadza się z tym, co potwierdzają naukowcy. Ed Hawkins, profesor nauk o klimacie na Uniwersytecie w Reading, stwierdza na podstawie historycznych pomiarów, że temperatury w Wielkiej Brytanii wzrosły o około 1,5 stopnia w ciągu ostatnich 150 lat.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.32.164
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!