Rosja zdecydowała się od wtorku znieść ograniczenia w imporcie warzyw z UE. Zakaz importu i sprzedaży na swym terytorium świeżych warzyw ze wszystkich krajów UE Rosja wprowadziła 2 czerwca. Od końca czerwca Moskwa zaczęła stopniowo znosić ten zakaz. Polska otrzymała zgodę na wwóz warzyw od 20 lipca.

Z zadowoleniem przyjmuję decyzję kompetentnych władz rosyjskich o zniesieniu czasowych wymogów względem świeżych warzyw z UE. Decyzja ta wdraża polityczne uzgodnienie pomiędzy przewodniczącym KE Jose Barroso a prezydentem Rosji Dmitrijem Miedwiediewem z 10 czerwca – oświadczył komisarz UE ds. zdrowia John Dalli. Przypomniał, że szczegóły wdrożenia uzgodnienia ustalono podczas wizyty w Moskwie 22 czerwca.

Chodzi o dodatkowe certyfikaty, których Rosja wymagała od unijnych eksporterów świeżych warzyw; ich stosowanie miało się zakończyć maksymalnie w ciągu 10 dni od ustania zgłoszeń (przez kraje UE) nowych zachorowań wywołanych bakterią EHEC. Ostatnie miało miejsce 27 lipca – wskazuje Komisja Europejska. W piątek rosyjskie służby sanitarne informowały, że zezwolenia na wznowienie eksportu warzyw do Rosji nie otrzymało jeszcze pięć państw unijnych: Litwa, Łotwa, Estonia, a także Słowenia i Niemcy.

Ubiegłoroczny eksport warzyw z UE do Rosji był wart ok. 600 milionów euro. KE argumentowała, że zakaz był nieproporcjonalny do zagrożenia oraz nieuzasadniony naukowo, zwłaszcza że w ok. tydzień po jego wprowadzeniu odnaleziono źródło epidemii. Były nim kiełki pochodzące z farmy na południe od Hamburga.

Kolejny wybuch epidemii miał miejsce w Bordeaux we Francji. 5 lipca stwierdzono, że istnieje związek między importowanymi z Egiptu nasionami kozieradki a falą zakażeń szczepem EHEC w Europie. Tego samego dnia Komisja poleciła krajom UE wycofanie z rynku tych nasion importowanych z Egiptu pomiędzy 2009 a 2011 rokiem. Także import innych nasion z Egiptu został zawieszony do końca października.

Jak podaje KE, w wyniku epidemii w UE zachorowało (głównie w Niemczech) ok. 3,9 tys. osób, z czego 46 zmarło.