Są to kolejne nazwy spoza UE zarejestrowane w systemie unijnym. Jako pierwsza, została zarejestrowana Café de Colombia (ChOG) z Kolumbii, następnie -  Longkou Fen Si (ChOG)  z Chin.

Shaanxi ping guo (chroniona nazwa pochodzenia) to jabłka pochodzące z Wyżyny Lessowej w prowincji Shaanxi w północno-wschodnich Chinach, położonej na znacznej wysokości oraz charakteryzującej się dużym nasłonecznieniem i żyzną glebą. Wszystkie te warunki naturalne przyczyniają się do powstania specyficznych cech tych owoców - jasnego koloru w przypadku odmian czerwonych, wyjątkowej barwy w przypadku odmiany żółtawozielonej, grubego nabłonka, kruchego miąższu, słodko-winnego smaku.

Longjing cha (chroniona nazwa pochodzenia) to zielona herbata charakteryzująca się bogatym aromatem, słodkim posmakiem i atrakcyjnym wyglądem. Regiony jej uprawy znajdują się głównie w dorzeczach rzek Qiantang i Cao’e, z wieloma górami, wzgórzami, rzekami i jeziorami. Warunki klimatyczne i środowisko geograficzne tego obszaru sprzyjają powstawaniu i gromadzeniu w pąkach kwiatowych związków azotu, w tym aminokwasów i substancji aromatycznych.

Guanxi Mi You (chroniona nazwa pochodzenia) to soczysta pomarańcza olbrzymia Citrus grandis o gładkiej konsystencji i słodko-winnym posmaku. Każdy owoc waży od 1 000 do 1 750 g. Miejsce pochodzenia Guanxi Mi You obejmuje 16 miast i wiosek w Okręgu Pinghe w Prowincji Fujian. Obszar ten ma południowoazjatycki subtropikalny klimat monsunowy i jest położony na górzystym terenie.

Lixian Ma Shan Yao (chronione oznaczenie geograficzne) to bulwy Dioscorea batatas Decne należącego do rodziny pochrzynowatych (Dioscoreaceae), zwane ignamami lub pochrzynami. Nazwa „Lixian Ma Shan Yao” odnosi się nie tylko do towarów świeżych, ale również do wyrobów suszonych, w tym suszonych pasków i chipsów z ignamu. Produkty „Lixian Ma Shan Yao” mają cechy niepowtarzalne wśród uprawnych odmian ignam i są szczególnie dobrze znane ze względu na łagodny, ale wyraźny, szczypiący smak, zaś suszone - mają zwartą strukturę. Ignamy „Lixian Ma Shan Yao” są uprawiane od ponad 2 000 lat na obszarze geograficznym okręgu Li. Jest on położony w zlewni zatoki Bohai i na depresyjnej zachodniej równinie w środkowym Hebei, w północnych Chinach.

Podobał się artykuł? Podziel się!