Niemcy powoli wracają do normalności. Podczas największego załamania na rynku niemieckim  w trzecim tygodniu stycznia cena kilograma mięsa (wg. wbc min. 56 proc. mięsa w klasie E) w Niemczech wynosiła 1,066 €. Teraz sytuacja szybko wraca do normy. Ceny jakie przedstawiają Niemcy za ostatni tydzień to 1,276 €/kg. Nie są to ceny tak wysokie jak w ostatnim tygodniu 2010 roku. Jednak od dwóch tygodni widoczna jest tendencja wzrostowa w niemieckich ubojniach. Niemiecki rynek wieprzowiny jest stabilny i nawet wysoka podaż mięsa w UE oraz afera dioksynowa jak widać nie spowodowały głębszego załamania wśród niemieckich producentów trzody chlewnej.

W Danii, Holandii i Francji ceny również poszły w górę. Przez cały styczeń był obserwowany stały poziom cen w Irlandii. Z kolei ceny wieprzowiny regularnie spadają w Wielkiej Brytanii. Podobał się artykuł? Podziel się!