Renoma rogala świętomarcińskiego wypracowana została przez cukierników i piekarzy z Poznania - stolicy Wielkopolski. Smakołyk ten cieszy się w Polsce od 150 lat niesłabnącą popularnością. Spożycie rogali koncentruje się wokół dnia świętego Marcina, który przypada na dzień 11 listopada. Każdego roku w tym dniu zjadanych jest 1 milion rogali.

Dzięki tradycyjnym metodom wyrabiania rogali przy użyciu określonych surowców, smakołyk ten został wpisany do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Ich jakość wynika nie tylko z metod wytwarzania , ale także wykorzystania do produkcji rzadkiego i wykwintnego nadzienia jakim jest biały mak połączony z aromatem migdałowym.

Obecność rogali świętomarcińskich w Brukseli jest kontynuacją akcji promocyjnej artykułów rolno - spożywczych prowadzonej przez polską prezydencję i prezentowania ich jako produktów specyficznych wyróżniających się wysoką jakością. W trakcie półrocznej prezydencji prezentowane były także truskawki kaszubskie i jabłka łąckie.