Ślady wina badacze odkryli na dnie amfory pochodzącej z epoki miedzi (eneolitu), znalezionej w trudno dostępnej grocie koło miasta Agrigento. Badania nad znaleziskiem prowadziła międzynarodowa grupa ekspertów pod kierunkiem archeologa Davide Tanasiego z Uniwersytetu na Florydzie we współpracy z włoskim Komitetem Badań Naukowych.

Zespół naukowców twierdzi, że na obszarze obecnych Włoch wino zaczęto wytwarzać nie w epoce brązu, jak utrzymywano do tej pory, ale trzy tysiące lat wcześniej.

W przeszłości znaleziono na Sardynii nasiona winorośli z 1300-1100 r. przed naszą erą, co potwierdziło, że na wyspie była ona uprawiana.

Davide Tanasi powiedział włoskiej agencji Ansa, że prace jego zespołu pozwoliły odkryć osad po fermentacji, co wskazuje nie tylko na uprawę winorośli, ale także na wytwarzanie wina.

Na podstawie odnalezionych śladów kwasu winowego nie można stwierdzić, czy najstarsze sycylijskie wino było białe czy czerwone.

Nie wiadomo też, kto je produkował.

- Wiemy zaś, że terytoria te zamieszkiwała wspólnota rolników i hodowców, która zaczynała wytwarzać tkaniny - wyjaśnił Tanasi.

- Uprawa winorośli to ważna nowość, która ma istotny aspekt ekonomiczny, bo wino było cennym dobrem, które mogło być przedmiotem handlu - podkreślił archeolog. 

Podobał się artykuł? Podziel się!