PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Najwięcej dioksyn i PCB w paszach i produktach pochodzenia zwierzęcego

Nowy raport EFSA przedstawia wyniki dwuletnich badań odnośnie skażenia pasz i żywności dioksynami i PCB. Okazuje się, że pasze i żywność pochodzenia zwierzęcego wykazują się najwyższym poziomem skażenia tymi chemicznymi substancjami.



EFSA opublikował nowy raport na temat poziomu dioksyn i polichlorowanych bifenyli (PCB) w żywności i w paszach.

Raport przedstawia ogólny spadek narażenia na dioksyny i PCB w latach 2008-2010 w porównaniu do okresu 2002 – 2004. Poziom narażenia konsumentów dla różnych produktów żywnościowych spadł od 16 proc. do nawet 79 proc.
Nieco ponad 2proc. wszystkich próbek pasz były powyżej maksymalnych dozwolonych poziomów dla dioksyn i PCB.

Z przebadanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności próbek wynika, że najbardziej skażone dioksynami było mięso węgorza. Z kolei mięso owiec zawierało z reguły mniej dioksyn i PCB w porównaniu do mięsa wołowego.
Co ciekawe mniejszym skażeniem dioksynami i PCB charakteryzowały się produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące z produkcji konwencjonalnej, niż ich odpowiedniki z produkcji ekologicznej.

Przykładem są tutaj jaja od kur z chowu klatkowego, które zawierały mniej dioksyn niż jaja od kur z chowu ekologicznego.

Mięso ryb, w szczególności łososia i pstrąga złowionych w środowisku naturalnym, zawierało więcej dioksyn i PCB, niż mięso tych ryb pochodzących ze stawów rybnych. Ważne jest również to, że łososie i śledzie pochodzące z regionu Morza Bałtyckiego były bardziej zanieczyszczone dioksynami i PCB niż te same ryby z innych regionów.

Dioksyny powstają w wyniku procesów spalania, np. poprzez spalanie odpadów lub pożary lasów, a także w trakcie niektórych procesów przemysłowych – są traktowane jako niechciane zanieczyszczenia, szczególnie w paszach dla zwierząt. Mają działanie toksyczne i rakotwórcze dla organizmów ludzi i zwierząt. Z kolei PCB miały szerokie zastosowanie w wielu procesach przemysłowych i były masowo produkowane przez kilkadziesiąt lat. W latach 70-tych ubiegłego wieku, kiedy odkryto, że mają silne działanie rakotwórcze władze wielu krajów postanowiły zakazać lub mocno ograniczyć ich wykorzystanie w przemyśle.

W 2010 r. EFSA otrzymał mandat od Komisji Europejskiej do zbierania i analizowania, w sposób ciągły, wszystkich dostępnych danych na temat dioksyn i PCB w żywności i paszy. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • jarki 2012-07-24 22:18:18
    widać to po twarzy Wiktora Juszczenki
  • ukasz 2012-07-24 22:06:18
    mniam mniam z dioksynami najlepsze
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.130.157
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!