Gigant spożywczy poinformował, że zawartość końskiego DNA w dwóch potrawach zawierających mięso wołowe, ravioli i tortellini, przekroczyła dopuszczalną przez brytyjską agencję ds. standardów żywności FSA granicę 1 proc., co może wskazywać na domieszki lub uchybienia w procesie produkcji.

Jak podało Nestle, wołowina z zawartością końskiego mięsa pochodzi od niemieckiej firmy H.J. Schypke, z której usług korzystał jeden z dostawców Nestle.

Firma wstrzymała również sprzedaż mrożonej lasagni (Lasagnes a la Bolognaise Gourmandes) firmom cateringowym we Francji.

Mięso wołowe z domieszką koniny odkryto dotychczas m.in. w Irlandii, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Bułgarii. W sprawie skandalu z koniną śledztwo prowadzi Europol we współpracy z 35 agencjami ds. standardów żywności w UE i poza nią.

Podobał się artykuł? Podziel się!