Największy udział w ogólnym bilansie odnotował sektor trzody chlewnej. Produkcja wieprzowiny wyniosła 5,4 miliona i wzrosła o 200.300 ton czyli o 3,8 proc. w porównaniu do 2009 r. Liczba ubojów również wzrosła o 3,7 proc., osiągając rekordową ilość około 58 mln świń.

Drugie miejsce w Niemczech zajmuje produkcja mięsa drobiowego, która również się zwiększyła o 7 proc., osiągając poziom rocznej produkcji - 1,4 mln ton. Produkcja mięsa z brojlerów zamknęła się ilością 803,000 ton i wyniosła 7,1 proc. więcej niż w 2009 r.

W produkcji wołowiny odnotowano zmiany, które mówią o zwiększającej się masie bydła kierowanego do uboju, jednoczesnie ilość ubijanych zwierząt lekko spadła. Zwiększona waga ubijanych sztuk pozwoliła jednak na utrzymanie niewielkiego wzrostu w produkcji wołowiny, osiągając na koniec 2010 r. 1,3 mln ton.