W zakładach mięsnych produkujących na rynek w 2014 r. wyprodukowano 8,2 mln ton mięsa, czyli o 102 800 ton lub 1,3 proc. więcej niż w 2013 r.

Produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 69500 ton, czyli 4,8 proc. do ponad 1,5 mln ton.

Ubojowi w tym czasie poddano 58,7 mln sztuk trzody chlewnej, czyli o 0,2 proc., albo 112600 sztuk więcej niż w 2013 r. Wyprodukowano w tym czasie ponad 5,5 mln ton wieprzowiny, czyli o 0,3 proc., albo 14900 ton więcej niż w 2013 r.

Ubojowi poddano też 3,6 mln sztuk bydła, czyli o 1,9 proc. albo 65200 sztuk więcej niż w 2013 r.

W tym samym czasie wyprodukowano też 19,7 tys. ton mięsa jagnięcego i owczego oraz prawe 2600 ton mięsa końskiego i koziego.