PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nowa inicjatywa Komisji Europejskiej w zakresie dobrostanu zwierząt

 Nowa inicjatywa Komisji Europejskiej w zakresie dobrostanu zwierząt Nowa inicjatywa KE w zakresie dobrostanu zwierząt (Fot.BW)

W Bukareszcie, w Rumunii, odbyło się 66. Europejskie Spotkanie Unii Europejskiej ds. Hodowli i Mięsa (UECBV), podczas którego omówiono główne tematy dotyczące dobrostanu zwierząt, polityki środowiskowej, konkurencyjności i popytu konsumenckiego.



Zmiany preferencji konsumentów i nawyków żywieniowych podkreślił profesor nauk o żywieniu i żywności z Uniwersytetu w Barcelonie, Abel Mariné Font, który wyjaśnił, że chociaż wybór konsumentów jest podyktowany emocjami, mięso wydaje się być niezastąpioną częścią naszej diety ze względu na dostarczanie skoncentrowanych niezbędnych minerałów, witamin i aminokwasów.

Sugerowano również, że poprawa stanu dobrostanu zwierząt w całej UE nie wymagałaby nowego prawodawstwa, ale utrzymania obecne obecnie obowiązujących wysokich standardów i podjęcia odpowiednie działania w przypadku niespełnienia norm. Pomysł ten poparto Vytenis Andriukaitis, komisarz UE ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności, który wypowiedział się na temat znaczenia zapewnienia pełnego wypełnienia wcześniejszych zobowiązań.

UECBV (Europejski Związek Zwierząt Gospodarskich i Mięsa) potwierdził również swoje zaangażowanie w egzekwowanie standardów dobrostanu zwierząt w higienie mięsa, przedkładając komisarzowi UE wytyczne dotyczące higieny uboju mające na celu zapewnienie najlepszych praktyk w celu zapobiegania zanieczyszczenia mięsa.

Podstawowe przesłanie spotkania było jasne; że skuteczna współpraca sektora prywatnego, władz, środowisk akademickich i organizacji pozarządowych w ramach unijnej platformy ds. dobrostanu zwierząt zapewni, że kontynuowane będą działania mające na celu poprawę dobrostanu zwierząt, z nowymi przepisami prawnymi lub bez nich.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Małorolny 2017-12-13 11:37:35
    każdy wieprzak powinien mieć własny chlewik, materac do leżenia, trenera kondycyjnego. Oczywiście cały czas pełne koryto, a z głośników tylko muzyka poważna, żeby się mięso nie spaskudziło. Q...!!! EU gdzie to podążasz?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!