Pierwszym z nich jest „Ptujski luk" - pochodząca ze Słowenii cebula, o kształcie sercowatym i kulisto spłaszczonym. Każda cebula waży przynajmniej 70 g, a średnica jej przekroju poprzecznego wynosi przynajmniej 40 mm. Obszar geograficzny, gdzie odbywa się produkcja tej cebuli, jest określony historycznie i obejmuje obszar Ptujsko Polje.

Drugim produktem jest „Ciliegia dell'Etna" - włoskie czereśnie uprawiane na obszarze od wybrzeża Morza Jońskiego do poziomu 1 600 m na wschodnich i południowo-wschodnich stokach Etny.

Ostatnim, trzecim produktem są „Figue de Sollies" - francuskie figi o fioletowej barwie, sprzedawane w postaci świeżej i w całości, o średnicy co najmniej 40 mm. Obszar geograficzny produkcji figi o nazwie „Figue de Sollies" jest położony w departamencie Var, w południowowschodniej Francji, w regionie Prowansja - Alpy - Lazurowe Wybrzeże.

Podobał się artykuł? Podziel się!