PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Od odchudzającego ananasa do szkodliwego mleka, czyli włoscy rolnicy obalają mity

Od odchudzającego ananasa do szkodliwego mleka, czyli włoscy rolnicy obalają mity Na liście wymienione zostało, jako wyjątkowo rozpowszechniona bzdura, przekonanie o tym, że ananas dzięki zawartości bromeliny, mieszaniny enzymów, pomaga spalać tłuszcz, a zatem rzekomo działa odchudzająco; Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 08-05-2017 08:47

Tagi:

Odchudzające działanie ananasa, szkodliwość mleka dla dorosłych i przewaga cukru trzcinowego nad białym - to niektóre fałszywe mity, które obalają eksperci z włoskiego związku rolników. Ich tezy niekiedy zaskakują.



Rolniczy związek Coldiretti przedstawił 10 powszechnych, nieprawdziwych mitów na temat żywności, a swą inicjatywę nazwał: "koniec z fake news przy stole".

Jak podkreślono, celem ataków i różnego rodzaju kampanii, zwłaszcza w Internecie, są niemal wszystkie produkty żywnościowe. Jedne "oskarżane" są o ogromną szkodliwość, a innym z kolei przypisuje się bezpodstawnie dobroczynne właściwości.

Na liście wymienione zostało, jako wyjątkowo rozpowszechniona bzdura, przekonanie o tym, że ananas dzięki zawartości bromeliny, mieszaniny enzymów, pomaga spalać tłuszcz, a zatem rzekomo działa odchudzająco. Bromelina występuje w ananasie, to prawda, ale w łodydze , której nikt nie je - zauważają eksperci z Coldiretti. Poza tym, jak zauważają, enzymy te wspomagałaby trawienie białka , a nie spalanie kalorii.

Włoscy specjaliści odnotowali, że w internecie można też znaleźć bardzo dużo informacji na temat szkodliwości mleka dla organizmów osób dorosłych. Podsumowując te opinie podkreślili, że mleko krowie, kozie i owcze od tysięcy lat jest składnikiem diety ludzi i to do tego stopnia, że materiał genetyczny człowieka uległ modyfikacji po to, by umożliwić również w okresie dorosłości produkcję enzymu rozkładającego laktozę.

Banany, jak można przeczytać w analizie, wbrew obiegowym opiniom, znajdują się dopiero na 9. miejscu wśród owoców i warzyw bogatych w potas. Na czele tej klasyfikacji znajduje się surowy szpinak i rukola, a wśród owoców - kiwi.

Rolnicy obalają też mit o tym, że cukier trzcinowy jest zdrowszy od białego i że zawiera mniej kalorii. Tymczasem oba te rodzaje mają takie same właściwości odżywcze - zapewniają autorzy tekstu.

Kładą następnie nacisk na to, że z żadnych badań naukowych nie wynika, że jedzenie mięsa, także w małych ilościach, jest szkodliwe dla zdrowia. Przeciwnie, wskazują, naukowo potwierdzone zostały korzyści z pełnej diety, która zawiera także mięso.

Kolejny obalony mit dotyczy mąki kamut, przedstawianej, jako starożytna mieszanka zbóż o wyjątkowych, niespotykanych w innych rodzajach właściwościach. Tymczasem jest to, wyjaśniają, marka handlowa, zarejestrowana w USA. Sprzedawana pod nią jest mąka z pszenicy o gatunku Khorasan (Triticum turgidum turanicum), uprawianej zarówno w Ameryce, jak i we Włoszech. Mąka ta ma takie same cechy i działanie, jak na przykład orkisz czy tzw. twarda pszenica - twierdzą włoscy eksperci.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Ja 2017-05-08 17:17:36
    W brązowym cukrze jest mniej cukru, gdyż ma on sporo zanieczyszczeń i stąd jego brązowy kolor. W cukrze białym zanieczyszczeń jest mniej, a tym samym jest więcej cukru w cukrze. Może jakiś cukrownik wypowie się na temat ilości zanieczyszczeń w cukrach?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.0.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!