Przepisy spowodują podwyższony monitoring w zakresie występowania dioksyn w produkcji pasz. Podmioty działające na niemieckim rynku będą zobowiązane zgłaszać wszystkie wyniki badań z własnych kontroli, na dioksyny pasz i dodatków paszowych. Ponadto prywatne laboratoria również będą miały obowiązek informowania o przypadkach wykrycia dioksyn w jakichkolwiek badanych przez nie materiałach paszowych.

Wszystkie dane będą zbierane przez Federalny Urząd ds. Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności i analizowane, co trzy miesiące.

Jak powiedziała Ilse Aigner, niemiecka minister rolnictwa – podwyższona liczba zgłoszeń pozwoli na zwiększenie i jednocześnie zaciśnięcie sieci kontroli do miejsc gdzie dioksyny będą pojawiały się w paszach. Jednym słowem kontrole będą bardziej sprecyzowane. Pozwoli to na szybsze wykrywanie skażeń i w niedalekiej przyszłości zapewni większe bezpieczeństwo żywności dla ludzi.

Nowe zmiany wyznaczają także kary dla przedsiębiorców, którzy nie spełnią obowiązków sprawozdawczych. Za świadome wprowadzenie produktów zawierających te chemiczne substancje będą groziły dwa lata pozbawienia wolności lub 100 tys. euro grzywny.