PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Po aferze, rośnie sprzedaż koniny w Portugalii

Autor: farmer.pl/PAP

Dodano: 16-02-2013 10:27

Tagi:

Europejska afera ze sprzedażą koniny jako wołowiny korzystnie wpływa na sprzedaż końskiego mięsa w Portugalii. Właściciele sklepów mięsnych przyznają, że popyt wewnętrzny na nie nigdy dotychczas nie był tak duży, jak po ujawnieniu skandalu.



- Nigdy dotychczas nie odnotowaliśmy tak dużego popytu na ten produkt. Europejska afera z fałszowaniem mięsa i towarzyszący jej szum medialny znacząco zwiększyły sprzedaż koniny w naszej placówce. Podobne zjawisko sygnalizują inni koledzy z branży - powiedział Carlos Espadilha, właściciel lizbońskiego sklepu mięsnego.

Jego zdaniem rosnąca sprzedaż wynika głównie z zaciekawienia klientów tym dotychczas stosunkowo niszowym towarem.

- Zaintrygowani aferą konsumenci sami chcą porównać oba gatunki mięs. Po licznych apelach władz sanitarnych, gwarantujących bezpieczeństwo koniny dla ludzkiego zdrowia, produkt ten zyskał darmową reklamę. Niższa cena koniny wobec wołowiny może być dodatkową zachętą dla klientów - zauważa Espadilha.

Według szacunków Krajowej Izby Weterynaryjnej w ub.r. do portugalskich ubojni trafiło 3600 koni, czyli o 500 więcej niż w 2011 r.

- Bieżący rok zapowiada się rekordowo dla sprzedaży koniny w Portugalii. W ciągu zaledwie sześciu pierwszych tygodni 2013 r. na ubój zostało wysłanych 500 koni. Z sygnałów docierających do naszej instytucji z rynku wynika, że nabywcy koniny to zarówno klasa średnia, jak i klienci o najniższych dochodach - powiedziała prezes izby Laurentina Pedroso.

Od środy władze sanitarne w Lizbonie kierują kontrolerów do portugalskich ubojni i zakładów mięsnych w celu pobrania próbek DNA z wołowiny. Dotychczas nie stwierdzono żadnego przypadku fałszowania jej koniną.

Komisja Europejska zaproponowała w środę przeprowadzenie we wszystkich krajach członkowskich UE dwóch serii badań na przetworzonych produktach mięsnych, w tym badań DNA na obecność koniny w wyrobach oznakowanych jako produkty wołowe. To reakcja na skandal związany z wprowadzeniem do obrotu koniny jako mięsa wołowego. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • rol 2013-02-16 18:30:05
    W Polsce konina jest droższa od wołowiny.A ta konina na wyspach to słabszej jakości mięso z byłych koni sportowych.A tak poza tym konina to mięso o wysokiej jakości kulinarnej i zdrowotnej.
  • poplak 2013-02-16 12:39:36
    ja nie rozumiem po co polskie zaklady oskarzali konina nie jest tania u nas jej prawie nie ma a jak cos jest to do wloch drogo idzie.
    jakiemus brytolowi z kontrakt na konine nie wypalił i musial upchnac w wolowinie a co mieli zrobic -zutylizowac?
    a poza tym pewnie to bylo jakies indyjskie mieso albo co
  • ukasz 2013-02-16 12:02:32
    mieso jak mieso jak dobrze przyprawione i przez żone przyżądzone zawsze bedzie smaczne i zdrowe piwem poipite lub Polską wódką i chłop zdrowy i ma siłe do roboty a jak na swiecie już (...) zostały i (...) metroseksualne to nie dziwota ze im wszystko szkodzi
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.68.137
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!