Co dwa lata miłośnicy i członkowie ruchu „Slow Food” spotykają się w Turynie, by wspólnie zastanowić się w jaki sposób wyznawane przez nich zasady zaszczepić w świadomości zwykłego zjadacza chleba. Salone del Gusto to jedyna tego typu impreza na świecie, gdzie w jednym miejscu i o jednej porze zbiera się tak wielu producentów żywności, szefów kuchni, winiarzy, dziennikarzy i smakoszy. Turyńskie targi nie są jednak wyłącznie niebiańską ucztą, podczas której ma miejsce degustacja i wymiana przepisów pomiędzy smakoszami.

- Na turyńskich targach nasz wojewódzki smakołyk - gęsina jest promowany na Polskim Stoisku Narodowym. Ale nie tylko. Dzięki współpracy ze Slow Food Polska stoisko z gęsiną udało się ulokować w bezpośrednim sąsiedztwie najbardziej prestiżowego i uczęszczanego miejsca na całych targach, tzw. „Enoteca” - podkreśla marszałek województwa Piotr Całbecki. - Prezentowanych jest tam, nawet 2500 różnego rodzaju win. Taka lokalizacja stoiska z pewnością pomoże w promocji i popularyzacji naszego regionalnego specjału wśród uczestników targów.

Tegoroczna, ósma już edycja imprezy organizowana jest pod hasłem „jedzenie +/= terytorium”. Podczas seminariów, które będą się odbywać w trakcie trwania targów, będzie można się dowiedzieć o istniejących zależnościach między tym, co jemy a miejscem, gdzie spożywana żywność została wyprodukowana. Uczestnicy imprezy będą mieli także okazję wziąć udział w tzw. warsztatach smaku. W trakcie kilkudziesięciu spotkań szefowie kuchni najsłynniejszych restauracji i hoteli z całego świata przygotują i zaprezentują popisowe potrawy przy wykorzystaniu regionalnych produktów ze swoich krajów.

Organizatorzy spodziewają się, że w tym roku przez pięć dni Salone del Gusto odwiedzi ponad 200.000 gości z całego świata, co sprawia, że popularyzacja regionalnych przysmaków i dań wśród szerokiego kręgu, zróżnicowanych odbiorców staje się możliwe.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!