Według Komisji Europejskiej w okresie styczeń-maj 2013 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-27) zmniejszyła się o 3,8 proc. (w sztukach spadła o 3,5 proc.).

Produkcja w „starych” krajach UE obniżyła się o 4,1 proc. W omawianym okresie zdecydowanie więcej bydła wyprodukowali Cypryjczycy (+26,3 proc.), Bułgarzy (+37,7 proc.), Rumuni (+16,7 proc.), Maltańczycy (+9,7 proc.), Estończycy (+5,3 proc.), Irlandczycy (+5,3 proc.) oraz Austriacy (+3,6 proc.).

Największe spadki produkcji zanotowano w Portugalii (-12,3 proc.), we Włoszech (-11,4 proc.), w Luksemburgu (-8,7 proc.), Grecji (-8,0 proc.), Belgii (-7,2 proc.), Niemczech (-6,7 proc.) oraz we Francji (-5,4 proc.) i w Słowenii (-5,4 proc.). Podobał się artykuł? Podziel się!