Okazuje się, że z powodu niedoborów cukru i jego wysokich cen cierpią nie tylko polskie firmy spożywcze. Odczucia i obawy producentów żywności są w tym zakresie bardzo podobne w całej Europie - czytamy w "Pulsie Biznesu". Przetwórcy cukru zapowiadają walkę o zmianę niekorzystnej sytuacji rynkowej.

Łukasz Chmielewski, specjalista ds. cukru z FAMMU/FAPA stwierdza na łamach "Pulsu Biznesu", że sytuacja na rynku cukru w UE z powodu zbyt niskich kwot produkcyjnych przyznanych poszczególnym krajom jest cały czas napięta. Władze UE starają się uzupełnić jego niedobory, zwiększając kontyngenty na bezcłowy import cukru spoza UE lub zezwalając na sprzedaż w UE tzw. cukru pozakwotowego (przeznaczonego na eksport). Na efekty tych doraźnych działań trzeba jednak dość długo czekać. Podobał się artykuł? Podziel się!