PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rośnie popularność rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej

Rośnie popularność rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej Gospodarstwo ekologiczne we Włoszech; Fot. Shutterstock

Rolnictwo ekologiczne staje się coraz popularniejsze. Niektórzy konsumenci postrzegają  produkty organiczne jako smaczniejsze i zdrowsze niż te pochodzące z rolnictwa konwencjonalnego, podczas gdy inni doceniają je z powodu dobrych praktyk wobec środowiska naturalnego lub siły roboczej, zatrudnionej w tego typu gospodarstwach. Zarówno produkcja ekologiczna jak i sprzedaż mają się zadziwiająco dobrze, nawet w okresie kryzysu gospodarczego. Wedle prognoz zapotrzebowanie rynku będzie rosło.



Z opublikowanego przez Unię Europejską raportu, we współpracy z Europejskim Urzędem Statystycznym, dotyczącego rolnictwa ekologicznego w krajach wspólnotowych wynika, że sektor ten rozwija się wyjątkowo dobrze. Według danych Eurostatu w 2015 roku uprawiane ekologicznie grunty osiągnęły powierzchnię 11,1 miliona hektarów, w porównaniu z 5,0 mln z roku 2002 daje to ponad dwukrotny wzrost. W ciągu ostatniej dekady obszar rolnictwa ekologicznego w UE wzrósł o około 500 000 hektarów rocznie. Jest to dobry wynik, ale pamiętajmy jednocześnie, że cały obszar tego typu upraw stanowi jedynie 6,2 proc. całkowitej powierzchni użytków rolnych w Europie, zaś produkcją tą zajmuje się niemal 185 000 gospodarstw w całej Europie. Większość ziemi organicznej (78 proc.) oraz gospodarstw ekologicznych (81 proc.) znajduje się w państwach członkowskich UE, które przystąpiły do UE przed 2004 (tzw. kraje Starej Unii), w których zarówno państwowe jak i europejskie ustawodawstwo pomogły stymulować rozwój tego sektora. Kraje europejskie, które przystąpiły do UE w 2004 roku państwa te nie pozostają jednak w tyle i według wyliczeń Eurostatu zarejestrowały 12 proc. rocznej stopy wzrostu w strefie ekologicznej w okresie od 2002 do 2015 roku i zobaczył ich liczba gospodarstw zwiększyć niemal dziesięciokrotnie w latach 2003 i 2015.

Całkowita powierzchnia upraw ekologicznych według krajów członkowskich
Całkowita powierzchnia upraw ekologicznych według krajów członkowskich

Ciekawym przykładem może być Bułgaria, która w ciągu dziesięciu lat odnotowała wzrost na poziomie 300 proc. Na taki wynik ma wpływ zarówno sytuacja administracyjno-polityczna kraju, duże rozdrobnienie gospodarstw, sprzyjający klimat oraz rosnący światowy popyt na owoce i warzywa organiczne. Ogromny potencjał do wdrożenie upraw ekologicznych na skalę masową, pomoc państwa i UE, które z jednej strony wsparły proces przechodzenia na uprawę ekologiczną, a z drugiej strony zasubwencjonowanie rolników i producentów żywności ekologicznej wzmagają popularność tego typu. Dodatkowo od roku 2006 w czasie trzyletniej fazy przechodzenia na uprawę ekologiczną, rolnicy otrzymują finansowe wsparcie ze środków programu SAPARD (Special Accesion Programme for Agriculture and Rural Development).

Udział w całkowitej powierzchni upraw ekologicznych w krajowym rolnictwie
Udział w całkowitej powierzchni upraw ekologicznych w krajowym rolnictwie

Gospodarstwa ekologiczne we wspólnocie są większe niż w przypadku konwencjonalnych gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej, a średnia wieku rolników jest niższa niż tych stosujących uprawy konwencjonalne. Gospodarstwa ekologiczne nastawione są zarówno na produkcję roślinna (orną i sadowniczą) jak i hodowle zwierząt. I obydwie gałęzie wykazują pozytywny trend w minionej dekadzie. Trwałe użytki zielone stanowią największy udział w powierzchni upraw ekologicznych (58 proc.), następnie są zboża (20 proc.) i upraw trwałych (15 proc.). Wedle danych na 2015 r. w produkcji zwierzęcej dominują owce (42 proc.) oraz bydło (34 proc.), dopiero w dalszej kolejności znajdują się świnie ( 9 proc.), i kóz ( 7 proc.).

Rolnictwo ekologiczne wg ministerstwa

Dane dotyczące rolnictwa ekologicznego w Polsce publikowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi różnią się od tych prezentowanych przez Eurostat. Niemniej nie ulega wątpliwości, że popularność tego typu gospodarowania ma także odzwierciedlenie w rodzinnej produkcji i zdecydowanie odnotowuje się wzrost podaży wysokojakościowych produktów rolnictwa ekologicznego. Obecnie udział powierzchni ekologicznej w Polsce stanowi blisko 3,4 % ogólnej powierzchni gospodarstw rolnych. W 2004 r. kontrolą objętych było 3 760 gospodarstw ekologicznych o powierzchni 82 730 ha, a w 2015 r. liczba gospodarstw ekologicznych wynosiła już 22 991 o powierzchni blisko 552 356,4 ha. Wzrost tej liczby jest także po części efektem liczby jednostek certyfikujących upoważnionych do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w rolnictwie ekologicznym, których obecnie jest 10.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Kuba 2017-02-24 11:25:08
    Masz rację, zwróć uwagę na to w jakim kierunku rozwijają się firmy produkujące żywność. Pojawia się coraz więcej ekologicznych produktów. Widać to najbardziej na różnych targach. Jeśli firma chce walczyć o klienta, to musi się rozwijać. Będę 8 marca na targach żywności food market, podpatrzę co nowego pojawiło się na rynku.
  • hodowca 2017-02-04 17:14:42
    Niemiec wie co robi,, dawno mówiłem ze przemysłówka się kończy ,ludzie co raz więcej szukają zdrowszego jedzenia ,,
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!