BBC poinformowało w poniedziałek, że po spożyciu sałaty paczkowej w Anglii doszło do zatrucia pokarmowego u 144 osób, a pojedyncze infekcje odnotowano również w Walili i Szkocji. Ponad 60 chorych wymagało hospitalizacji. Powodem tych zakażeń jest najprawdopodobniej patologiczna bakteria E. coli (pałeczka okrężnicy) oznaczona symbolem 0157.

Public Health England twierdzi, że zakażenia tą bakterią rzadko się zdarzają w porównaniu do innych infekcji pokarmowych. Organizacja sugeruje jednak, żeby starannie myć paczkowaną sałatę oraz warzywa i owoce, żeby zmniejszyć ryzyko zakażenia pokarmowego. Może się zdarzyć, że do produktów tych przeniknie chorobotwórcza bakteria.

- Nie należy obawiać się wszystkich bakterii E. coli. Do zakażenia może dojść jedynie po spożyciu produktów skażonych patologiczną pałeczką okrężnicy - podkreśla w wypowiedzi dla PAP dr Paweł Grzesiowski. Dodaje, że aż 40 proc. tych bakterii stanowi mikrobiom naszego organizmu

Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się zwykle po 3-4 dniach od zakażenia, ale zdarza się, że dają o sobie znać później, nawet po dwóch tygodniach.

Brytyjska dziennikarka Joanna Blythman w wydanej w 2015 r. książce "Swallow This: Serving Up The Food Industry's Darkest Secrets" ("Przełknijcie to: mroczne sekrety przemysłu spożywczego) pisze, że nawet staranne mycie sałaty i warzyw nie zawsze gwarantuje uniknięcie zakażenia.

Blythman twierdzi, że wynika to nie tylko z tego, jak jest ona pakowania i przechowywana, ale również z metod upraw roślin. Sałata w okresie wzrostu wymaga dużej ilości wody. Jeśli zatem do podlewania użyta zostanie woda skażona patologicznymi bakteriami, np. E. coli, Listerii czy Salmonelli, to mogą one wniknąć w do komórek sałaty. W takiej sytuacji staranne mycie ich nie usunie.

Nie jesteśmy w stanie wysterylizować wszystkich warzyw i owoców, które spożywamy - przyznaje dr Grzesiowski - dodając, że zawsze będzie jakieś ryzyko. Przestrzegając jednak podstawowych zasad higieny możemy znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo zatrucia pokarmowego.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!