PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Spadek eksportu wieprzowiny z UE

Autor: farmer.pl/FAMMU/FAPA

Dodano: 30-04-2013 09:52

Tagi:

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 488,7 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). Było to o 5,7proc. mniej niż w tym samym okresie 2012 r.



W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (44 proc.) i mrożona wieprzowina (42 proc.), których wyekspediowano odpowiednio o 1 proc. i 9 proc. mniej niż rok wcześniej.

O ponad połowę niższe (-67 proc.) były wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE, spadł również wywóz świeżego mięsa (-7 proc.). Wyższy był natomiast eksport kiełbas i przetworów (+7 proc.). Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia.

Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, z wyjątkiem Niemiec, Polski i Wielkiej Brytanii. W strukturze sprzedaży z Polski dominowało mięso mrożone (48 proc.) i słonina (17 proc.).

Zmieniła się nieco struktura geograficzna eksportu – największym odbiorcą stały się Chiny, gdzie dostawy wzrosły w ciągu roku o 69 proc. do 120 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu. Na drugie miejsce z pierwszego przesunęła się Rosja, gdzie sprzedaż obniżyła się o 19 proc. do 109 tys. ton. Niższe były również dostawy do Hongkongu (-31 proc.), Korei Płd. (-51 proc.), na Ukrainę (-2 proc.) i Białoruś (-38 proc.). Wzrósł natomiast wywóz m.in. do Japonii (+3 proc.), Angoli (+5 proc.), Australii (+15 proc.) i na Filipiny (+4 proc.).

W styczniu i lutym br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 5,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (59 proc.) oraz mięso mrożone (29 proc.).

Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.188.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!