Produkcja w „starych” krajach UE obniżyła się o 1,0 proc., natomiast w UE-10 (kraje przyjęte do Unii w 2004 roku) zmniejszyła się o 1,7 proc. – podaje FAMMU/FAPA.

W krajach UE-2 (Bułgaria i Rumunia przyjęte do UE w 2007 roku) produkcja tych zwierząt spadła o 0,2 proc. W omawianym okresie więcej bydła wyprodukowali m.in. Bułgarzy (+12,1 proc.), Duńczycy (+3,8 proc.), Brytyjczycy (+2,9 proc.), Belgowie (+2,6 proc.), Portugalczycy (+2,5 proc.), Francuzi (+1,9 proc.), Grecy (+1,8 proc.) oraz Finowie (+1,2 proc.).

Największą dynamikę spadku produkcji zanotowano na Malcie (-26,2 proc.), na Słowacji (-15,9 proc.), w Estonii (-14,8 proc.), w Luksemburgu (-7,2 proc.), we Włoszech (-6,5 proc.), w Austrii (-6,0 proc.), na Węgrzech (-5,6 proc.), na Łotwie (-4,6 proc.), w Irlandii (-4,3 proc.), na Liwie (-3,9 proc.), na Cyprze (-3,3 proc.), w Czechach (-2,8 proc.), w Niemczech (-2,5 proc.), w Rumunii (-2,2 proc.) oraz w Holandii (-1,7 proc.) – informuje FAMMU/FAPA.

W Polsce produkcja bydła w 2011 roku w porównaniu z rokiem 2010 spadła o 0,1 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!