Według Destatis, czyli Federalnego Urzędu Statystycznego w 2012 r. w Niemczech w ogólnej produkcji zostało wyprodukowane 8 mln ton mięsa.

Okazuje się, że był to gorszy wynik o 1,9 proc. (159,5 tys. ton) niż w 2011r. Ostatni spadek w produkcji mięsa był notowany w Niemczech w 1997 r. Wracając do tamtego okresu można powiedzieć, że tamta produkcja była znacznie mniejsza. Sięgała wówczas 4,9 mln ton.

Później Niemcy notowali już tylko zwyżki. Do roku 2011 produkcja wzrosła, aż o 67 proc, do około 8,2 mln ton.

Destatis podkreśla, że zeszłoroczny spadek produkcji mięsa został wywołany głównie przez spadek produkcji wieprzowiny.

Produkcja wołowiny również nieznacznie spadła, ale była to kontynuacja tendencji obserwowanej w ubiegłych latach.

Z kolei jeśli chodzi o produkcję drobiu to Urząd ocenia, że utknęła w martwym punkcie - prawie się nie zmieniając. Podobał się artykuł? Podziel się!