Od piątku w życie wchodzą przepisy zezwalające na obrót "ka'a he'e" - jak stewię nazywają tubylcy - w 27 krajach UE, zarówno do stosowania w napojach, jak i żywności.
Dla Paragwaju oznacza to możliwość zwiększenia upraw i obrotu stewią.

W połowie listopada KE ogłosiła, że stosowanie w 31 rodzajach produktów żywnościowych glikozydów otrzymywanych z liści stewii nie stanowi poniżej pewnego poziomu ryzyka dla zdrowia.

"Ka'a he'e" - jak nazywają je w Paragwaju, uzyskuje się z rośliny, której tubylcy od wieków używali jako słodzika i rośliny leczniczej. Stewia swoją słodycz zawdzięcza glikozydom, które mogą stanowić ponad 10 proc. masy suchego liścia i nie są trawione przez ludzi. Jeden z głównych glikozydów zawartych w liściach stewii, stewiozyd, jest 150-300 razy słodszy od cukru, a rebaudiozyd A, najsłodszy z glikozydów stewiolowych, jest słodszy od cukru 200-400 razy.

Podobał się artykuł? Podziel się!