Bryan ostrzegł, że porozumienie oznacza straty dla sektora wołowiny w Irlandii na poziomie 350 mln euro oraz spadek krajowego pogłowia bydła mięsnego.

Przewodniczący stwierdził, iKomisja idzie podobną drogą, jak w przypadku sektora cukru, który podupadł przez koncesje handlowe WTO.

Irlandzcy farmerzy, podobnie jak ich koledzy w innych krajach Unii, stosują najwyższe standardy bezpieczeństwa, identyfikacji i śledzenia, kontroli leków oraz chorób zwierzęcych.

Europejscy konsumenci mają prawo oczekiwać, że Komisja nie wprowadzi przepisów importowych, które doprowadzą do podwójnych standardów w obrocie wołowiną. Bryan podkreśla, że zwiększony import wołowiny z Brazylii to także przyzwolenie na kontynuację produkcji, która prowadzona jest kosztem niszczenia lasów tropikalnych, a zatem również zmian klimatycznych.

Zawarcie porozumienia z krajami Mercosur przyniesie negatywne zmiany w strukturze farm rodzinnych w Europie, wpłynie szkodliwie na Wspólną Politykę Rolną, producentów żywności, rozwój obszarów wiejskich oraz środowiska.

Źródło: FAMMU/ FAPA/ farmer.pl