W omawianym okresie wzrosły ceny pszenicy miękkiej (+38,2 proc.), kukurydzy (+32,9 proc.), jęczmienia (+27,5 proc.), odtłuszczonego mleka w proszku (+15,4 proc.), wieprzowiny (+9,3 proc.), drobiu (+4,1 proc.), wołowiny (+4,0 proc.), pełnego mleka w proszku (+2,4 proc.), sera (+2,2 proc.), oraz pszenicy durum (+1,3 proc.).

Ceny wołowiny wzrosły we wszystkich krajach UE za wyjątkiem Grecji (-0,1 proc.), Irlandii (-0,1 proc.), Łotwy (-0,9 proc.) oraz Rumunii (-7,4 proc.). Ceny mięsa wieprzowego były natomiast we wszystkich krajach Wspólnoty wyższe niż rokiem.

Ceny mięsa drobiowego obniżyły się jedynie w Holandii (-6,4 proc.), Portugalii (-5,9 proc.), Grecji (-1,0 proc.), Danii (-0,9 proc.) oraz na Litwie (-0,1 proc.). Ceny żywności w krajach Unii Europejskiej w grudniu 2012 r. były o 3,6 proc. wyższe niż w grudniu 2011 roku, natomiast inflacja ogółem (r/r) wzrosła o 2,3 proc.

W porównaniu z grudniem 2011 roku w grudniu minionego roku wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności.

Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku warzyw (+8,3 proc.), owoców (+6,1 proc.), mięsa (+4,0 proc.) oraz cukru (+3,0 proc.).

Zwiększyły się też ceny produktów chlebowych i zbożowych (+2,2 proc.), olejów i tłuszczów (+2,0 proc.), ryb i owoców morza (+1,7 proc.), mleka, serów i jaj (+1,6 proc.), a także pozostałej żywności (+2,3 proc.). Ceny żywności wzrosły we wszystkich krajach Unii Europejskiej, za wyjątkiem Grecji, gdzie odnotowano ich 0,5 proc. spadek.

Najwyższy wzrost cen żywności odnotowano na Węgrzech (+7,8 proc.), w Rumunii (+7,2 proc.), w Finlandii (+6,9 proc.), na Malcie (+6,6), w Estonii i na Słowacji (po +5,9 proc.), w Czechach i w Słowenii (po +5,5 proc.), w Bułgarii (+5,2 proc.), Austrii (+5,0 proc.), Niemczech (+4,6 proc.), Wielkiej Brytanii (+4,0 proc.) oraz w Polsce (+3,9 proc.) i na Litwie (+3,8 proc.). Podobał się artykuł? Podziel się!