Ognisko zlokalizowano w gospodarstwie hodowlanym trzody chlewnej w Teuva, liczącym 150 loch i 800 tuczników. Na szczęście grypa miała lekki przebieg, wszystkie świnie wyzdrowiały. Chorobę u zwierząt spowodował kontakt z chorymi na grypę ludźmi. Ferma została
poddana kwarantannie.

Tymniemniej Ukraińskie władze weterynaryjne wprowadziły zakaz importu żywej trzody, mięsa i produktów wieprzowych z Norwegii. Ale to nie fińska historia była przyczyną, lecz choroba wykryta w Nord-Trøndelag. Tam źródo zakazenia nie zostało rozpoznane.

Za to chińskie władze weterynaryjne poinformowały o zniesieniu zakazu importu wieprzowiny z USA, Meksyku i Kanady. Embargo zostało wprowadzone w tym roku oczywiście z uwagi na epidemię nowej grypy A/H1N1 u trzody chlewnej i związane z tym obawy o bezpieczeństwo mięsawieprzowego.

Źródło: FAMMU/ FAPA/ farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!