W oświadczeniu z dnia 1 listopada br. agencja Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA) potwierdziła, że przepisy handlowe dotyczące BSE będą oparte na normach ustanowionych przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE), i tym samym zakończy się piętnastoletni okres zakazu eksportu unijnej wołowiny na rynek amerykański.

Od 1998 r. eksport wołowiny za ocean był niemożliwy, ponieważ Amerykanie bardzo restrykcyjnie odnosili się do zagrożenia związanego z tzw. chorobą szalonych krów. Ich przepisy były dużo bardziej surowe, niż zalecenia OIE.

W 90 dni po publikacji zmian w rejestrze federalnym, APHIS zacznie używać tych samych wytycznych, jakie stosuje OIE przy identyfikacji statusu danego kraju pod względem ryzyka BSE. Zmiana ta będzie miała istotne znaczenie dla eksporterów ze Stanów Zjednoczonych oraz potencjalnych dostawców mięsa na rynek amerykański.

W swoim oświadczeniu Komisja Europejska podkreśliła, że dzięki tym zmianom zostaną przywrócone normalne warunki handlu. Ponadto otwarcie rynku amerykańskiego dla wołowiny z Unii daje ważny sygnał dla partnerów handlowych UE na całym świecie, że mięso pochodzące ze Wspólnoty jest bezpieczne. Unia oczekuje także, że USA zniosą w najbliższej przyszłości ograniczenia w handlu mięsem baranim i kozim.