Głosowanie przyjętych rozwiązań odbędzie się podczas plenarnego posiedzenia Parlamentu na początku lipca oraz na posiedzeniu Rady UE, prawdopodobnie już po przerwie wakacyjnej, informuje FAMMU/FAPA.

Zgodnie z nowymi przepisami, obowiązek oznakowania krajem pochodzenia został rozszerzony na świeże mięso wieprzowe, drobiowe, kozie i jagnięcinę. Obowiązkowemu oznakowaniu nie będzie jednak podlegało mięso przetworzone i produkty mleczarskie. Do tej pory, krajem pochodzenia
muszą być obowiązkowo oznaczane świeża wołowina i cielęcina, owoce i warzywa, miód i oliwa z oliwek. Parlament początkowo opowiadał się za koniecznością oznakowania krajem pochodzenia wszystkich gatunków mięsa, przetworów mięsnych i rybnych oraz produktów mleczarskich.

Wiele państw członkowskich oraz Komisja Europejska sprzeciwiły się jednak tej propozycji, uznając, że będzie trudno wprowadzić ją w życie. W ciągu 2-3 lat od wejścia w życie nowego rozporządzenia Komisja będzie musiała jednak przygotować ocenę ewentualnego rozszerzenia obowiązku oznakowania krajem pochodzenia m.in. na przetwory mięsne i pozostałe gatunki mięsa. Nowe rozporządzenie wprowadza również m.in. obowiązek podawania wartości odżywczej – tj. wartości energetycznej, zawartości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, białka, cukru i soli w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml oraz dobrowolnie w przeliczeniu na porcję, a także informacji o alergenach. Przepisy wejdą w życie 3 lata po ich opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE, z wyjątkiem obowiązku oznaczania wartości odżywczej, który wejdzie w życie w ciągu 5 lat po publikacji.

Podobał się artykuł? Podziel się!