Z danych KE wynika, że eksport w bieżącym roku wzrośnie jedynie o 0,3 proc., ale ta liczba wydaje się mocno zaniżona. W pierwszych siedmiu miesiącach br. sprzedaż unijnego drobiu do krajów trzecich była o 18 proc. większa niż w analogicznym okresie przed rokiem - oceniają analitycy BGŻ.

Gdyby do końca roku utrzymała się taka dynamika, w całym roku eksport wzrósłby o 0,21 mln ton. Jednocześnie import do UE rośnie znacznie wolniej. Gdyby sprawdziły się prognozy KE co do produkcji, a eksport i import utrzymałyby swoją dotychczasową dynamikę, do rozdysponowania
na wewnętrznym rynku UE pozostałoby o 0,12 mln t mięsa drobiowego mniej niż w ubiegłym roku. Na 2012 r. Komisja prognozuje już spadek produkcji drobiu o 0,8 proc.

Prawdopodobnie będzie to skutkiem wciąż wysokich kosztów produkcji i oczekiwanego spowolnienia gospodarczego w Europie i w wielu regionach świata. Prognozowany jest minimalny wzrost importu i eksportu. W rezultacie spożycie drobiu na głowę mieszkańca ma się jeszcze dalej
nieznacznie obniżyć – informują analitycy BGŻ.