Największym światowym producentem migdałów są Stany Zjednoczone, z 85-proc. udziałem w globalnym rynku. Spośród państw Unii Europejskiej do liczących się producentów należą przede wszystkim Hiszpania, Włochy oraz Grecja.

W sumie we wszystkich krajach unijnych w sezonie 2011/2012 łączne zbiory migdałów oszacowano na około 96,4 tys. ton wobec 88,9 tys. ton w poprzednim - podała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU-FAPA), na podstawie najnowszego raportu dot. rynku orzechów w UE.

Unijna konsumpcja wynosi łącznie około 285,4 tys. ton, czyli nieznacznie więcej niż sezon wcześniej. Z uwagi na duże zapotrzebowanie na te orzechy na unijnym rynku, import jest znaczący i w bieżącym sezonie 2012/2013 prognozowany jest na około 200 tys. ton.

W sezonie 2010/2011 aż 95 proc. dostaw na europejski rynek stanowiły amerykańskie migdały, których sprowadzono ponad 192 tys. ton, podczas gdy całkowity import wyniósł wówczas 202 tys. ton. Pozostałe ilości tych orzechów kupiono w Australii - 6,2 tys. ton - oraz niewielkie ilości w Maroku, Chile i Syrii.

Kraje unijne są też eksporterem migdałów. W sezonie 2011/12 eksport wyniósł 11,4 tys. ton, w bieżącym sezonie planuje się wywóz podobnej ilości. Najwięcej migdałów wysyła się corocznie na Ceutę (hiszpańska jednostka administracyjna, miasto położone na afrykańskim cyplu tworzącym Cieśninę Gibraltarską) oraz do Szwajcarii, USA czy Rosji.

Największym konsumentem wśród krajów wspólnotowych jest od lat Grecja, gdzie corocznie na jednego mieszkańca przypada około 17 kg tych orzechów - daje to temu krajowi czołowe miejsce wśród światowych konsumentów migdałów.

Unia jest też dużym importerem innych orzechów. Najwięcej sprowadzają ich Hiszpania, Niemcy oraz Holandia. Tylko w minionym roku 27 państw unijnych zaimportowało łącznie około 700 tys. ton różnego rodzaju orzechów, z czego ponad 42 proc. pochodziło ze Stanów Zjednoczonych.

W imporcie orzechów dominują migdały, orzeszki pistacjowe oraz orzechy włoskie. Znakomita większość importowanych orzechów kierowana jest do przetwórstwa, reszta przeznaczona jest do bezpośredniej konsumpcji w postaci przekąsek jako prażone orzeszki, solone czy różnego rodzaju mieszanki. Migdały są ponadto popularnym dodatkiem w produkcji marcepanu, nugatu czy do produkcji tradycyjnych słodyczy hiszpańskich - bloków smakowych, jak również masła czy pasty migdałowej.

Orzechy laskowe wykorzystywane są głównie do produkcji pralin, czekoladek czy trufli. Orzeszki pistacjowe dominują w przetwórstwie przy produkcji lodów czy tradycyjnych produktów, jak baklava.

Podobał się artykuł? Podziel się!