PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wieprzowa Praga

Wieprzowa Praga Jeśli chcemy próbować wyłącznie autentycznej kuchni, nastawmy się na potrawy z wieprzowiny; Fot. Shutterstock

Wybierając się na wyjazd do czeskiej Pragi musimy wiedzieć, że tamtejsza kuchnia to przede wszystkim mięso i ogromne ilości świetnej jakości piwa. Porcje są bardzo duże, a ilość warzyw serwowanych w daniach - mocno ograniczona.



Jeśli chcemy próbować wyłącznie autentycznej kuchni, nastawmy się na potrawy z wieprzowiny. W restauracjach menu jest podobne, Czesi twierdzą, że to rezultat komunizmu, który zniszczył ich kuchnię. Standardowe porcje są tak duże, ponieważ, jak mówi anegdota, uczono się gotować z praktycznie jednej książki, która określała także wielkość dań.

Idealnym napojem alkoholowym w Czechach jest piwo. Do jego produkcji wykorzystywany jest czeski słód oraz chmiel, który jest najdroższy na całym świecie. Warto spróbować jasnego lagera, ale jeśli jesteśmy miłośnikami ciemnego piwa, również się go nie bójmy. Pytajmy w barach o piwo wyprodukowane w browarze czeskim. Dopiero wtedy docenimy jego prawdziwy smak.

W Czechach tradycją jest rodzinne świniobicie. Obecnie w Europie odchodzi się od tego typu traktowania zwierząt, jednak wieprzowina jest głęboko zakorzeniona w czeskiej kulturze. W restauracji zamówmy koleno. To wielka golonka podawana z kapustą i chrzanem - jedno z bardziej popularnych dań. Inną propozycją na obiad jest wszechobecny gulasz i knedliki i raczej nie ma w Czechach miejsca, gdzie te potrawy przygotowuje się źle.

Z ciekawszych smakołyków, możemy wybrać piwny ser. Jest on podawany jako zakąska do piwa i można rozsmarować go na chlebie. Niektórych odrzuca jego specyficzny zapach, ale w smaku jest dużo lepszy.

Dla amatorów podrobów Czechy to dobry cel wycieczki. Specjalizują się tam w robieniu kaszanki oraz zupy z dodatkiem świńskiej krwi. Bardzo polecane są pieczone świńskie ogonki, które możemy zamówić w restauracji. Mięso poddawane jest długiej obróbce termicznej i marynowane w ciemnym piwie. Dzięki temu ma głęboki karmelowy posmak i przyjemny aromat.

Spacerując po Pradze możemy natknąć się na uliczne stoiska serwujące jedzenie. Z czeskiego fast foodu najbardziej polecane są kiełbaski i smażony ser w bułce często podawany z dodatkiem majonezu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.170.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!